Omina, voortekens. De Romeinen werkten en leefden er dagelijks mee. Zij geloofden dat de toekomst zich liet voorspellen in voortekens, en dat ze deze konden beïnvloeden met rituelen en objecten, zoals totems en amuletten. Vandaag de dag geloven de meesten van ons niet meer in voortekens. Toch kun je, zo stelt beeldend kunstenaar Folkert de Jong, oog in oog met de objecten van toen nog steeds ervaren dat er een magische aantrekkingskracht van uitgaat. Alsof deze voorwerpen dragers van universele boodschappen zijn, die je direct verbinden met de geschiedenis.

Met een unieke en eigenzinnige blik selecteerde De Jong voorwerpen uit het depot die een specifieke aantrekkingskracht op hem uitoefenden. Het bleken vooral objecten te zijn uit de Romeinse tijd of ouder, die een sterke zeggingskracht hebben. Wat ze bijzonder maakt is niet hun historische praktische nut, maar het magnetische veld dat om hen heen hangt, het tijdloze aura dat ze uitstralen. De Jong voelt zich door deze totem-achtige objecten in directe connectie staan met onze geschiedenis, alsof de objecten dragers van universele boodschappen en krachten zijn.

Met OMINA – Latijns voor ‘voortekens’ – wil De Jong de energie uit deze objecten extraheren. Hij creëert een zintuiglijke ervaring, waarbij de bezoeker wordt verleid om zich te verbinden met de krachten uit het verleden. In een laboratorium-achtige setting staat de rituele kracht van historische stukken centraal, aangevuld met 3D-hologrammen, videoprojecties en hedendaags werk van De Jong, waarvan een aantal stukken speciaal voor deze tentoonstelling is gemaakt.
 
Read more on the website